Ilmastonmuutoksen sijaan meidän pitäisi puhua ekokriisistä

Keskisuomalainen 17. 8. 2023

        Osallistuin luontomarssiin keväällä Keski-Suomessa.     Mielenosoituskyltissäni luki: ”Ympäristönsuojelua, ei ilmastonmuutos humpuukia” sekä ”Ei tuulimyllyjä, vaan aitoa luonnonsuojelua”.

        Ilmastonmuutokseen keskittyminen on turmellut ja tukahduttanut todellisen ympäristönsuojelun. Ilmastonmuutoksesta on tehty syntipukki niin että emme enää kiinnitä tarpeeksi huomiota luontokatoon, luonnon monimuotoisuuden häviämiseen, lajien joukkosukupuuttoon ja ympäristön pilaamiseen ja saastumiseen.     

        Useimmat ympäristöjärjestöt ja vihreät puolueet keskittyvät paisuteltuun ilmastokriisiin.  Vaatimus ”vihreään talouteen” siirtymisestä on ohittanut ympäristönsuojelun. Uusiutuvan teknologian ympäristöhaitat ja ympärillämme jatkuva kiihtyvä luontokato ohitetaan.                   

         Hiilidioksidipäästöistä on tehty syntipukki niin että emme enää kiinnitä huomiota todellisiin saasteisiin, jotka leviävät ilmassa, vesistöissä ja maaperässä. Mielenosoituskyltissäni luki myös: ”Hiilidioksidi ei ole saaste. Oikeat saasteet kuriin”. Hiilidioksidi on kasveillekin elintärkeä ilman elementti.

       Ihmisen aiheuttama ekologinen kriisi on varmaa mutta ilmastonmuutos ei. Maapallon laajuinen ekologinen kriisi on tietysti huomattavasti tärkeämpi asia kuin ilmastonmuutos. Medioista saa sellaisen kuvan, että näin ei ole.  Hallituksille ilmastonmuutos on tärkeä ja kiireellinen, mutta ekokriisi ei.

         Ei ole epäilystä siitä että ihmiset ovat syypäitä ekologiseen kriisiin. Mikä on ihmisen vaikutus ilmastoon? Kukaan ei tarkalleen tiedä sitä. Ihmisen hiilidioksidipäästöjen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ei ole mitään varmuutta. Globaali ympäristötuho on sen sijaan taatusti ihmisen aiheuttamaa, samoin kuudes joukkosukupuuttoaalto.    

       Ilmastotoimilla kuten tehottomaan uusiutuvaan energiaan siirtymisellä ei ole mitään selkeää ja kiistatonta positiivista vaikutusta. Sen sijaan ympäristötoimilla on välittömästi. Olen itse esimerkiksi ollut usein soiden ja metsien ennallistamistalkoissa.

        Jos ilmastonmuutos on vain keksitty ja paisuteltu ongelma, ilmastotoimet ovat turhia. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan voi olla vertauskuvallisesti taistelua tuulimyllyjä vastaan.              

        Ketään ei kiinnosta Rion 20 biodiversiteetti tavoitetta eikä juuri mitään tehdä. Uusiutuvaa energiaan siirtyminen sen sijaan tarjoaa business mahdollisuuksia. Lisäksi luonnon hyväksikäyttö, ylikulutus ja saastuttaminen voivat jatkua entiseen malliin. Biodiversiteetin suojelemiseksi ja yleisen luontokadon estämiseksi sen sijaan pitäisi ryhtyä massiivisiin toimiin. Talouskasvu pitäisi kääntää talouslaskuksi, tulisi vähentää kulutusta sekä rajoittaa ja säädellä tiukasti globaalien yhtiöiden toimia. Se olisi ikävä uutinen  ylikansalliselle kapitalistiselle luokalle. 

       Ilmastonmuutos on vain halpa, kaupallisesti ja poliittisesti hyödynnettävä väärennös ja korvike aidolle ympäristönsuojelulle.

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *