Suomi on EUn mukana tuhoamassa Venezuelan rauhanomaista sosialismia

Lyhennetty versio tästä artikkelista on julkaistu Tiedonantaja 2 / 2019

Viimeisin käänne Venezuelan kriisissä on että Yhdysvallat on julistanut opposition johtajan ja parlamentin puhemiehen Juan Guaidón väliaikaiseksi presidentiksi yrityksessään syrjäyttää demokraattisesti valittu presidentti Maduro. Yhdysvaltojen ulkoministeri kehtaa väittää Maduroa laittomaksi ja Guaidóa Venezuelan lailliseksi johtajaksi. Tämä on vastaava yksipuolinen julistus kuin Trumpin Jerusalemin julistaminen Israelin pääkaupungiksi, palestiinalaisilta ei kysytä mitään. Uskomatonta, käsittämätöntä ja pöyristyttävää! Vastauksena Venezuelan hallinto on häätänyt kaikki Yhdysvaltojen diplomaatit ja katkaissut kaikki diplomaattiset suhteet Washingtoniin ja asettanut Guaidón tutkinnan alaiseksi.

Tämä on vallankaappausyritys ja alhainen ja laiton sekaantuminen toisen maan itsemääräämiseen, kuten Venäjän ulkoministeri Lavrov lausunnossaan totesi. Edellisenä vuonna Maduro joutui salamurhayrityksen kohteeksi mahdollisesti Yhdysvaltojen toimesta. Venäjä onkin lähettänyt tällä kertaa presidentin turvaksi henkivartijoita.

Kansainvälisten vaalitarkkailijoidenkin mukaan Venezuela on eräs maailman demokraattisimmista maista. Propagandan onnistuneisuudesta kertova vielä yleinen uskomus, että Yhdysvallat puolustaa ja levittää demokratiaa maailmalla, on helppoa kumota tässäkin esimerkissä.

Vallankaappauksen kuvio on tuttu mm. Ukrainasta. Maan demokraattisesti valitun presidentin Viktor Yanukovychin kieltäydyttyä allekirjoittamasta epäedullista ja Venäjän vastaista liittymäsopimusta EUn kanssa, alkoi vallankaappauksen toimeenpano. Helmikuussa 2014 ulkovaltojen lietsomien Maidan levottomuuksien aikana tapahtuneita joukkomurhia, joista lännen media ja johtajat syyttivät Yanukovychia, käytettiin tekosyynä syrjäyttää presidentti ja hallitus. Tilalle nostettiin lännen tukema nukkehallitsija Petro Poroshenko ja hänen Venäjän vastainen ja fasistinen hallintonsa. Yhdysvallat ja EU ovat aiheuttaneet Ukrainan kriisin aivan kuten Venezuelan kriisinkin.  Siellä seurauksena voi olla samankaltainen kaaos ja sisällissota kuin edellisessä. Näin länsi-imperiumin kapitalistinen pääoma pyrkii valtaamaan piiriinsä aina uusia alueita, maita, markkinoita ja resursseja.

Venezuelan vallankaappausyritys on viimeinen vaihe Yhdysvaltojen pitkässä yrityksessä vaihtaa maan valta ja muuttaa sen politiikan suuntaa.  USAn toimet Maduroa vastaan ovat jatkoa Chavezin aikaiseen painostukseen.     Mikä on syynä maan pitkäaikaiseen vainoon? Syynä eivät ole verukkeina käytetyt talouskriisi, yksinvalta, korruptio, ihmisoikeudet eikä turvallisuusuhka, vaan se, että maa on sosialistinen. Maan perustuslaki turvaa työväestön oikeudet, puolustaa ihmisoikeuksia, se pyrkii vähentämään köyhyyttä ja eriarvoisuutta ja se asettaa kansalaisten tarpeet ennen kansainvälisten sijoittajien ja suuryhtiöiden vaatimuksia. Maa vastustaa Yhdysvaltojen imperialismia ja sillä on läheiset suhteet Kiinan, Venäjän, Irani ja Kuuban kanssa. Toinen vähintään yhtä tärkeä syy on halu alistaa tämä maailman öljyrikkain maa länsimaisten öljy-yhtiöiden hallintaan.

Sosialistisen Kuuban kaatamista Yhdysvallat on yrittänyt vuosikymmeniä, mutta se ei koskaan onnistunut siinä. USA ei halua missään syntyvän menestyvää ja onnistunutta sosialistista valtiota, joka voisi antaa esimerkin muille maille paremmasta ja oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta. Dominovaikutus halutaan estää heti alkuunsa. Kommunismin ja sosialismin hävittäminen (ja kapitalismin edistäminen) on ollut Yhdysvaltojen ulkopolitiikan päätavoite jo yli vuosisadan. Kaikki keinot ovat olleet käytössä kuten esimerkiksi lehdistö propaganda, taloudellinen sodankäynti, hybridisota, CIAn salaiset operaatiot, väärä lippu operaatiot, terrorismi, opposition rahoittaminen ja aseistaminen, vasemmistojohtajien salamurhat ja tarvittaessa sotilaallinen väliintulo.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Yhdysvalloilla on ollut yhä vähemmän pidäkkeitä, käytännössä sillä on ollut lähes täydellinen suoja ja rankaisemattomuus. Armeija on rauhassa voinut toteuttaa pommituskampanjat siviilikohteisiin ja infrastruktuuriin, sotarikokset ja kansanmurhat. Uskolliset eurooppalaiset liittolaiset eivät vaadi amerikkalaisia siitä tilille. He ovat päässeet itsekin osallistumaan vaikkapa Irakissa, Syyriassa ja Afganistanissa. USAn pommikoneet ja lennokit lähtevät Euroopan sydämestä Stuttgartista Lähi-Itään ja Afrikkaan eliminoimaan kapinallisia ja ”terroristeja”. Vuosituhannen alusta Yhdysvallat on kiihdyttänyt tahtia ja kasvattanut asevarustelua, lisännyt talouspakotteita yhä useampiin maihin ja laajentanut sotilaallisia operaatioitaan. Tuho ja kaaos ovat olleet sen mukaisia.

On huomattavaa, että Yhdysvallat syyttää ainoastaan vihollismaiden kuten Iranin, Pohjois-Korean, Venezuelan, Syyrian, Venäjän ja Kiinan johtajia ihmisoikeuksien rikkomisesta, terrorismin tukemisesta, kemiallisista aseista ja kaikesta mahdollisesta, mutta sen todelliseen pahan akseliin kuuluvien liittolaisten kuten Saudi-Arabian, Israelin ja sen itsensä vielä pahempiin rikoksiin ei puututa koskaan.

Venezuelan vallankaappausyritys muistuttaa aikaisempaa vuonna 2002 USAn ulkoministeriön presidentti Hugo Chavezia vastaan suunnattua. Hän oli ottanut öljyalan kansalliseen hallintaan maan vapauttamiseksi koloniaalisesta alistussuhteesta. Vallankaappausyritykseen sisältyi mielenosoittajajoukkoja ja heitä vastaan ammuskelua, joista syytettiin Chavezia. Samaa menetelmää länsivallat ovat käyttäneet Ukrainan ja Syyrian epävakauttamiseksi. Chavez syrjäytettiin vain lyhyeksi ajaksi. Hän onnistui nousemaan takaisin valtaan.

Kymmenen uutisissa 24. 1. kerrotaan Venezuelan talouden kamalasta tilasta ja sen aiheuttamista levottomuuksista ja suurista pakolaisvirroista naapurimaihin. Lähetyksessä ei mainita lainkaan, että sen aiheuttaja ovat USAn, Kanadan ja EUn voimaan saattamat talouspakotteet ja kauppasaarto.  Jo presidentti Chavezin hallinnosta lähtien Yhdysvallat on tarkoituksellisesti pyrkinyt maan talouden romahduttamiseen, hyperinflaatioon sekä ruoan ja lääkkeiden loppumiseen. USAn valtionvarainministeriö on asettanut pakotteita erityisesti Venezuelan keskuspankkia ja valtion omistamaa öljy- ja kaasuyhtiötä vastaan. Samaan aikaan USA ja useimmat OPEC maat alensivat öljyn hintaa tarkoituksenaan vahingoittaa Venezuelan lisäksi myös muiden vihollismaiden, Iranin ja Venäjän taloutta. Vireillä on tutkinta tästä Yhdysvaltojen rikoksesta ihmisyyttä vastaan Venezuelassa. Talousongelmista syytetään sosialistista järjestelmää ja Maduron hallintoa. Kätevää. Näin imperiumi toimii. Sen palveluksessa oleva ja sen ylikansallisilta yhtiöiltä mainostuloja korjaava länsimainen media ei useimmiten välitä totuudesta.

Kymmenen uutisten mukaan Yhdysvallat ja monet länsimaat pitävät oppositiojohtaja Juan Guaidóa laillisena johtajana. EU, Saksa, Espanja, Ranska, Britannia, Suomi, Ruotsi ja Tanska tunnustavat hänet. ”Raadollista maailmanpolitiikkaa” edustavat Venäjä, Kiina, Turkki, Kuuba ja Iran kannattavat Maduroa kuten myös maan armeija. Jotain pahaa pitää sanoa eri leiriin kuuluvista. Lapsellista ja ala-arvoista! Kuinka hyvää, oikeaa ja kansainvälistä lakia noudattavaa on lännen mahtimaiden maailmanpolitiikka? Jos joku, niin se on raadollista. Esimerkkinä tästä on juuri tämä vallankaappauyritys ja sille annettu tuki. (Omantunnon omaavat kansalaiset eivät haluaisi olla sellaisessa mukana.) Venäjä ja Kiina vetoavat lausunnoissaan kansainvälisen oikeuden kunnioittamiseen. Lähetyksessä Venezuelan entinen suurlähettiläs Mikko Pyhälä kannattaa siirtymähallitusta eikä muita mielipiteitä kuulla. Kymmenen uutisetkin vaikuttaa olevan tyypillinen länsimainen propagandaväline.

Uutta ei ole se, että USA tekee tämänkaltaista. Pöyristyttävää on, että Euroopan Unioni ja Euroopan maat kuten Suomi ja Ruotsi tukevat sitä. Se kertoo mielestäni niiden hallintojen täydellisestä moraalisesta alennuksesta ja rappiotilasta. Miksi ketkään länsimaat eivät tuomitse tällaista uskomatonta kansainvälisen oikeuden ja demokratian loukkausta? Seuraavana päivänä EU esittää uhkavaatimuksen uusien vaalien järjestämistä, mistä Maduro kieltäytyi. EU parlamentti äänesti ylivoimaisella enemmistöllä Guaidón tunnustamisen puolesta. Järkyttävää! EU seuraa epäitsenäisenä (useimmiten) Washingtonin linjauksia. Näemme tästä ja esimerkiksi Kreikan velkakriisin hoidosta mitä EU edustaa. Se väittää puolustavansa demokratiaa, oikeusvaltiota, kansainvälistä lakia ja ihmisoikeuksia. Se edustaa rahan valtaa ja pankkiirien etuja. Maastrichtin sopimuksessa, joka sinetöi uusliberaalin kapitalismin ja pankkiirien vallan, sosialismi on yritetty torjua sen sisällä jäsenmaissa. EU hyökkää sosialismin kimppuun myös ulkopuolisissa maissa. EU ajaa lännen kollektiivista (USA, Eurooppa ja Japani) imperialismia ja uuskolonialismia.

     Eikö muillakin mailla kuin länsimailla, kuten Venezuelalla (jonka asukkaat koostuvat mm. intiaaneista, mestitseistä ja alkuperäiskansoista), ole oikeutta olla itsenäinen valtio ja päättää omista asioistaan? Eikö heillä ole samalla lailla kuin meillä oikeutta demokratiaan? (Osana EUta meillä on siitä sentään vielä rippeet jäljellä.) Eikö heillä ole oikeutta rakentaa pohjoismaista hyvinvointivaltiota muistuttavaa kansalaisten tarpeet ja oikeudet huomioon ottavaa sosialistista yhteiskuntaa, johon sisältyy mm. valtion omistamia yrityksiä, yleinen terveydenhoito, ilmainen koulutus, köyhyyden torjuminen ja  sosiaaliturva? (Tuota hyvinvointivaltiotahan me Suomessakin yritämme vielä pelastaa sote väännön keskellä.)

Millainen maa Suomesta on oikein tullut? USAn ja EUn aloitteesta me ylläpidämme talouspakotteita monia syyttömiä maita (kuten Valko-Venäjä, Syyria, Irak, Afganistan, Pohjois-Korea ja Iran) vastaan. Me asetamme talouspakotteita Venäjää vastaan sen väitetyn Krimin valtauksen nojalla, vaikka EU ja Yhdysvallat itse aloittivat Ukrainan kriisin vallankaappauksellaan, karkotamme Venäläisen diplomaatin EU rintamassa myrkytystapauksen johdosta Britannian todistamattomien väitteiden nojalla, osallistumme Pariisin rauhansopimuksen vastaisiin Nato sotaharjoituksiin Venäjää (ja Kiinaa) vastaan ja sotilaamme ovat laittomasti vallatuissa Afganistanissa ja Irakissa kouluttamassa ja sotimassa, tukahduttamassa oikeutettua vastarintaa ja edistämässä Yhdysvaltojen rasistista maailmanvaltaa. Meistä on tullut valkoisia sortajia ja mitä läheisimpiä liittolaisia lännen johtavan roistovaltion kanssa.

Ilman uudenaikaisen sosialismin nousua ja ekososialismin toteuttamista laajassa mittakaavassa maailmassa, en usko että ihmiskunnalla ja Maa planeetalla on valoisaa tulevaisuutta tai tulevaisuutta lainkaan. Yhdysvaltojen johdolla läntinen sivilisaatiomme on murenemassa. Me kuljemme kohti yhä syvempää fasismia ja barbariaa. Myös EU on toimillaan kiihdyttämässä nykymenolla väistämätöntä maailmanlaajuista ekologista ja sosiaalista romahdusta. Yhdysvaltojen ja Naton aggressiivinen ryhmittyminen Kiinaa, Venäjää ja Irania vastaan lisää jännitteitä ja on viemässä meitä kohti kolmatta maailmansotaa ja ydinsotaa, joka merkitsisi ihmiskunnan loppua.

Länsimainen  kapitalistinen markkinatalousjärjestelmä edustaa pääoman valtaa ja ihmisen ja luonnon raakaa hyväksikäyttöä ja alistamista. Me kaikki voisimme oppia Venezuelan bolivariaanisesta perustuslaista. Siinä halutaan luoda nykyaikainen ja uudenlainen sosialismi. Sen luonnetta kuvaa sosialistinen kolmio: (a) sosiaalinen omistus (b) työntekijöiden järjestämä sosiaalinen tuotanto (c) yhteisön sosiaalisten tarpeiden tyydyttäminen. Kapitalistinen kolmio koostuu: (a) tuotantovälineiden yksityisomistus (b) työntekijöiden hyväksikäyttö (c) voiton tavoittelu. Eikö ensimmäinen vaihtoehto vaikutakin jälkimmäiseen verrattuna erinomaisen järkevältä ja hyvältä? Sehän voisi myös ratkaista kapitalismin luomat ongelmat kuten eriarvoisuuden, köyhyyden, demokratian rapautumisen, sodat ja ympäristön tuhoutumisen.

Ekososialismissa tavoitteena on palauttaa kapitalistisen tuotantotavan rikkoma tasapainoinen aineenvaihduntasuhde ihmiskunnan ja luonnon välillä. Välttääksemme nykymenolla väistämättömän ekologisen katastrofin, meidän tulee luoda yhteiskunta, joka ei perustu kilpailuun, voitontavoitteluun ja taloudelliseen kasvuun, vaan yhteisyöhön, taloudelliseen demokratiaan ja kestävään kehitykseen. Ekososialismissa luonnolla on myös itseisarvo ja sen oikeuksia turvataan. Ekososialismi ajaa paikallista, kestävää, yhteisöllistä ja moninaista tuotantoa.

On tärkeää ymmärtää, että ekologinen vallankumous edellyttää sen  yhdistymistä taisteluun sosialismin ja tasa-arvon puolesta. John Bellamy Fosterin sanoin ”Ei voi olla todellista ekologista vallankumousta, joka ei ole sosialistinen, ei todellista sosialistista vallankumousta, joka ei ole ekologinen.”  Kapitalistisen järjestelmän puitteissa käänteentekevää muutosta tuskin saadaan aikaan. Ekososialismissa sosialismin kolmion (a) sosiaalinen omistus (b)  työläisten järjestämä sosiaalinen tuotanto (c) yhteisön tarpeiden tyydyttäminen, täytyy yhdistyä ekologiseen kolmioon: (a) luonnon sosiaalinen käyttö, ei omistaminen (b)  tuottajien rationaalisesti säätelemä ihmisen ja luonnon välinen aineenvaihduntasuhde (c) yhteisön tarpeiden tyydyttäminen ottaen huomioon tulevat sukupolvet ja elämä itse.

lähteitä

Tony Cartalucci US Regime Change in Venezuela: The Documented Evidence. Global Research, January 25, 2019

Andre Vltchek Mobilize and Defend Venezuela!  Global Research, January 25, 2019

Peter Koenig Venezuela – An Appeal to Russia, China and All Unaligned Countries for Support of Sovereign Venezuela  Global Research, January 25, 2019

Nino Pagliccia Regime Change in Venezuela: Trump, Almagro and Guaidó – The Troika of Insanity Global Research, January 24, 2019

David William Pear  Media Reports “Good News”: Kids Are Dying in Venezuela, Sanctions are Working…Global Research, January 15, 2019

  John Bellamy Foster Ecolocigal Rift

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *