Tuhoisa sivilisaatiomme

        Länsimaisen sivilisaation perustan muodostavat antroposentrismi eli ihmiskeskeisyys, humanismi, kristillinen monoteismi sekä patriarkaatti eli miesvalta. Humanismi ja monoteismi ovat ihmiskeskeisyyden muotoja ja johdannaisia. Ekosysteemikeskeisyys, luontokeskeisyys, luontoa kokonaisuutena tarkasteleva filosofia, ei ole ollut länsimaissa vallalla. 

       Antroposentrismiin kuuluu usko ihmisen ylemmyyteen ja paremmuuteen muuhun luontoon verrattuna. Länsimaiselta, kristilliseltä, tieteelliseltä ja kapitalistiselta sivilisaatiolta puuttuu luonnon kunnioitus ja arvostaminen. Sille on ominaista luonnon hyväksikäyttö ja alistaminen. Emme juuri osaa emmekä yritä elää sopusoinnuissa luonnon kanssa, oppia luonnosta. Luonnon hallintapyrkimyksellä ja naisten sortamisella on selkeä yhteys. Vahva usko valkoisen rodun ylemmyyteen ja siihen liittyvä rotusorto on myös ollut olennainen osa länsimaista sivilisaatiota.

       Sivilisaatio on hallintaa ja sen laajentumista. Länsimaisen sivilisaation voittokulku perustuu lisääntyvään luonnon ja ihmisten hallintaan.   

         Teollistuneille yhteiskunnille on ominaista keskitetty valta ja systemaattinen ihmisten ja luonnon hallinta ja hyväksikäyttö. Teollisen yhteiskunnan perustana on tuotannon mekanistinen järjestelmä, johon sisältyy ihmisten erikoistuminen ja työnjako. Erikoistuminen ja työnjako johtavat massatuotantoon, kulutuskeskusten ja joukkoyhteiskuntien syntyyn. 

        Kapitalistisen tuotantotapa, teollistuminen ja teknologia ovat nopeasti muuttaneet planeetan, tuhonneet ja vaurioittaneet sen ekosysteemejä ja hävittäneet ihmisyhteisöjä ja kulttuureja ja korvanneet ne monokulttuurilla ja massamarkkinoilla.

                       luonnon ja ihmisten hallinta

     Lewis Mumford kuvaa kapitalistista järjestelmää koneeksi, megakoneeksi. Megakone koostuu työkoneesta ja sotakoneesta. Sivilisaation kaksi napaa ovat mekaanisesti järjestetty työ ja mekaanisesti järjestetty tuhoaminen. Hierarkkinen järjestelmä, komentoketju ja työnjako mahdollistavat kapitalistisen tehotuotannon, luonnon hävityksen ja sotimisen. Omistavalle luokalle järjestelmä on ennen kaikkea rahantekokone.    

      Poliittisen ja taloudellisen eliitin vallan keskittyminen, luokkajako, työnjako ja tuotannon mekanisoiminen mahdollistavat heikkojen taloudellisen hyväksikäytön, orjuuden ja pakkotyön teollisuuden ja armeijan tarkoituksiin.   

       Sivilisaation kehitykseen kuuluu aina sotavoimien kasvattaminen.  

      Sivilisaatio pilarit ovat valloitus ulospäin ja sorto yhteiskunnan sisällä. 

      Tänä päivänä usko lännen ylivertaisuuteen, kehitys usko ja talouskasvu ideologia pitävät työ ja sotakoneet toiminnassa.  

        Luonnon murhaaminen ja ihmisten murhaaminen kumpuavat sivilisaation väkivaltaisuudesta. Niiden perussyy on sama: rajoittamaton pyrkimys luonnon ja ihmisten hallintaan. Tehokas, järjestelmällinen ja tunteeton toiminta mahdollistaa massatuotannon, luonnon hävittämisen sekä sodankäynnin.        

       Järjestelmä pyrkii tekemään kaikista tehokkaita, tunteettomia, ajattelemattomia ja tottelevaisia tuotanto ja tuho koneita. 

       Kun teollinen ja teknologinen sivilisaatio vyöryy eteenpäin luonnon hallinta ja sosiaalinen hallinta syvenevät.     

     Globaalista kapitalismista on tullut sotaa luontoa ja ihmistä vastaan. 

      Planeettaa hallitsee hallintajärjestelmä, joka ei välitä ihmisten eikä luonnoneliöiden hyvinvoinnista.     

      Sivilisaatio tuhoaa ulkoisen luonnon. Sivilisaatio tuhoaa myös ihmisen sisäisen luonnon, ihmisyyden.     

       Väkivaltainen sivilisaatio häiritsee systemaattisesti ihmisten ja luontokappaleiden elämää ja luonnonjärjestystä.

       Nuoren pojat määrätään alistavaan, ihmisen arvoa alentavaan ja tunne elämää köyhdyttävään asepalvelukseen, missä heistä ”tehdään miehiä”, valmiita kapitalistisen teho- ja tuhoyhteiskunnan kuuliaisia ja ajattelemattomia käskyläisiä. 

        Kapitalistisen kulttuurin haitat ihmiselle ovat kaikkien nähtävillä: yhteisöllisyyden kato, kiire ja stressi, pahoinvointi, päihdeongelmat, itsemurhien lisääntyminen, yleinen terveyden heikentyminen ja aina uusien sairauksien ilmaantuminen, epäinhimillistyminen, vieraantuminen ja tarkoituksettomuus. 

       On turhaa odottaa länsimaisen kulttuurin instituutioiden tekevän muuta kuin käyttävän luonnonvaroja kestämättömästi, myrkyttävän ja saastuttavan maata, vesistöjä ja ilmaa, harjoittavan sortoa ja tekevän kansanmurhia, käyvän sotia ja ryöstävän yhteistä varallisuutta ja rikastuttavan pienen pientä vähemmistöä superrikkaita.

        Valtio on tärkein osallinen ympäristötuhoissa, sorrossa ja luokkavallassa, miesvallassa, taloudellisessa epäoikeudenmukaisuudessa, sodissa ja kansanmurhissa.          

        Valtio harjoittaa bioterrorismia ja ilmastonmuutos terrorismia kansalaisiaan vastaan.       

       Valtio tukee EUn tuhoisaa siirtolaisuus, pakolais- ja maahanmuutto politiikkaa. Globalistit käyttävät loputonta pakolaisten ja siirtolaisten virtaa terroristisena aseena kansallisvaltioiden ja kansallisen kulttuurin ja identiteetin tuhoamiseksi.

       Suomen valtio salaa ja peittelee moninaisia ympäristörikoksiaan kuten sisävesien ja Itämeren pilaamista ja saastuttamista.

      Valtio käyttää suunniteltua ja kattavaa disinformaatiota, propagandaa ja sensuuria kansalaisten pettämiseksi ja manipuloimiseksi.

       Valtio estää kaikki mahdollisuudet kestävän ja ekologisen elämäntavan ja kulttuurin perustamiseen. Se tukee ainoastaan kestämätöntä kulutuskulttuuria ja talouskasvua.            

Teknologia ajaa sivilisaatiota ja päinvastoin. Levitessään kaikkialle teknologia hallitsee ja alistaa. Teknologia on pääoman ohjaaman totalitaarisen järjestelmän ruumiillistuma. Teknologia on yksi järjestelmä, jonka osat ovat toisistaan riippuvaisia. Teknologiaa ei käytetä viisaasti ja harkiten eikä yleiseksi hyväksi. Sitä käytetään sosiaaliseen hallintaan, vakoiluun, sortoon ja rajoittamattomaan sodankäyntiin kansalaisia vastaan. Lähes kaikki, mitä keksitään, otetaan käyttöönennemmin tai myöhemmin, kuten vaikkapa geenimuuntelu, nanoteknologia, keinoruoka, 5G verkot ja tekoäly, vaikka ne olisivat kuinka vaarallisia ihmiselle ja ekosysteemeille.          

       Nykyinen sivilisaatio poikkeaa kaikista entisistä. Hallitseva sivilisaatio on koko planeetan laajuinen. Jäljellä on enää yksi globaali, rahaa, aineellista vaurautta ja kulutuselintasoa palvova sivilisaatio, jolla on itäiset ja läntiset versiot ja kulttuurisia eroavaisuuksia. 

        Kiina ja Venäjä ovat yhtä lailla osa kapitalistista talouskasvujärjestelmää  ja teknokulttuuria. Vastakkainasettelu lännen ja idän välillä ei niinkään perustu, kuten aikaisemmin, erilaisiin tuotanto ja yhteiskuntajärjestelmiin kuten markkinatalous ja sosialismi, vaan raakaan kilpailuun hegemoniasta ja maailman resursseista ja markkinoista.

               Sota on sivilisaation olennainen osa

        Aseet, armeijat ja sodat ovat tuhoavan sivilisaatiomme olennainen osa. Sota on sivilisaation pääsisällys ja välttämättömyys. Tästä kertovat alkuperäiskansojen kansanmurhat, ristiretket, kolonialismi, Euroopan valtioiden keskinäiset sodat kautta historian, kaksi maailmansotaa ja sen jälkeiset taukoamattomat pienemmät imperialistiset sodat ympäri maailmaa.          

      Ahne, aggressiivinen ja laajenemaan pyrkivä imperiumi näkee toiset maat ja kansakunnat aina vihollisina, vastustajina ja kilpailijoina. 

       Kolonialistiset juuret omaava imperialistinen ja kapitalistinen länsi on lähes kaikkien hyökkäyssotien aloittaja maailmassa. Länsi ei voi lopettaa sotimista. Puolustussota on ainoa oikeutettu sota. Nato maat eivät sellaista tunne. Ne ovat aina olleet hyökkääjiä viime vuosikymmenten sodissa. Niin sanottu terrorismin vastainen sota oli petos. Se oli imperialistinen sota, joka oli naamioitu puolustussodaksi. Myös Ukrainan sodassa länsi oli hyökkääjä ja hyökkäyssodan aloittaja. CIAn teki maassa vallankaappauksen tarkoituksenaan liittää maa väkisin Euroopan Unioniin ja Natoon Venäjän ärsyttämiseksi. Venäjän kannalta Ukrainan sota on puolustussota.    

      Yhdysvaltojen hallinto ei kykene juuri mihinkään muuhun kuin sotimiseen, tappamiseen, sotien suunnitteluun, asevarusteluun ja uusien aseiden ja bioaseiden kehittelyyn vuosikymmenestä toiseen.

       Yhdysvallat ja Nato ovat tällä vuosituhannella hyökänneet täysin ilman mitään oikeutusta (terrorismin vastaisen sodan varjolla tai käyttäen verukkeena niin sanottua humanistista väliintuloa) Afganistaniin, Irakiin, Libyaan, Syyriaan ja moniin Afrikan maihin.

        Lännelle sodat ovat keino levittää markkinataloutta ja näennäisdemokratiaa maailmaan ja estää luonnonvaroiltaan rikkaita maita kehittymästä omaehtoisesti. Niitä tukevat taloudellinen sodankäynti, talouspakotteet sekä CIAn järjestämät vallankaappaukset niitä itsenäisiä valtiota vastaan, jotka eivät vielä tunnusta Washingtonin maailmanherruutta.   

       Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat on tappanut yli 20 miljoonaa ihmistä alistamissaan valtioissa. https://www.globalresearch.ca/us-has-killed-more-than-20-million-people-in-37-victim-nations-since-world-war-ii/5492051

       Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat vuosikymmeniä rakentaneet sotateollista kompleksiaan. Sitä ei pystytä noin vain purkamaan. ”Puolustusmenot” kattavat yli puolet Yhdysvaltojen budjetista. Sotatalous tarvitsee konflikteja ja sotia voittojen takaamiseksi. Siksi rauhantahtoiset presidentit ja presidenttiehdokkaat joutuvat Yhdysvalloissa salamurhien tai niiden yritysten kohteeksi. 

       Usko lännen ylivertaisuuteen pitää sotasuunnitelmat ja asevarustelun käynnissä, armeijat ja aseet hyökkäysvalmiudessa ja aloitetut hyökkäyssodat käynnissä.   

         Epäonnistunut länsimainen sivilisaatio marssii sodasta toiseen.

         Ensimmäinen ja toinen maailmansota eivät opettaneet länsivaltioiden nykyisille johtajille mitään. Hävitty sota aluemenetyksineen, miestappioineen ja raskaine sotakorvauksineen ei opettanut Suomen nykyjohdolle mitään. Nyt varustaudutaan Naton alaisuudessa uuteen sotaan Venäjää vastaan. 

      Länsi aloitti ilman mitään perusteita ja oikeutusta uuden kylmän sodan Venäjää ja Kiinaa vastaan ja valmistautuu ja varustautuu nyt kolmanteen maailmansotaan niitä vastaan. 

        Toisessa maailmansodassa Saksa yhdessä lukuisten eurooppalaisten liittolaistensa kanssa hyökkäsi Neuvostoliittoon. Nyt Yhdysvallat, Suomi, Nato ja EU ovat valmistautumassa pitkään hyökkäyssotaan Venäjää vastaan. Historia toistaa itseään. Nykyinen on vain jatkumoa aikaisemmalle.

Ukrainan sodassa kaikki osapuolet tulevat enimmäkseen häviämään. Kaikki sotaa tukevat länsimaat kuten Suomi tulevat häviämään taloudellisesti. Lue lisää  https://mvlehti.net/2024/09/04/jarkyttavat-ukrainan-sodan-kustannukset-suomelle-ja-maailmalle-analyysi/ Ne voivat myös joutua sotilaallisten hyökkäysten kohteeksi. Ne voivat itse ajautua täyteen sotaan. Suurin häviäjä on Ukrainan kansa. Yhdysvaltojen sotateollinen kompleksi on yksi harvoista voittajista. Venäjän imperiumi tulee todennäköisimmin laajentumaan myös alueellisesti ja vahvistamaan vaikutusvaltaansa maailmassa.          

        ”Puolustusvoimiin” riittää aivottomia käskyläisiä kaikissa maissa, vaikka   niitä käytetään pääasiassa täysin turhiin ja vältettävissä oleviin sotiin. Useimmissa tapauksissa ne ovat hyökkäysvoimat ja niitä käytetään hyökkäyssotiin. Suomessa naisetkin on nyt manipuloitu osallistumaan ”maanpuolustukseen”, siis valmistautumaan Naton alaisuudessa sotaan Venäjää vastaan.

        Valtavat armeijat ja suuret asearsenaalit eivät estä, vaan aiheuttavat sotia. Asevarustelu ja sotilasliitto Naton laajeneminen vain aiheuttavat ja lisäävät sotia, kuten olemme nähneet, vaikka niiden väitetään olevan rauhan ja turvallisuuden takaajia. Rauhan voi taata ainoastaan diplomatia ja aseistariisunta.

       Luonnolle ja ihmiskunnalle imperialistisen lännen luoman vastakkainasettelun hinta on kova.

        Vältettävissä olevat sodat ovat kaikkien osallisten suunnattoman typeryyden osoitus. Kaikista typerimpiä ovat kaikki ne sotilaat, jotka uhraavat oman terveytensä ja henkensä johtajiensa sotien takia. Kaikissa sodissa valtavasti resursseja käytetään ja valtavasti ihmishenkiä menetetään tyhjän takia, jollekin osapuolelle koituvan olemattoman hyödyn takia. Sotien tase on aina negatiivinen. Joidenkin harvojen hyöty ja voitto merkitsevät kaikkien muiden tappiota ja menetystä. Luonto on suurin häviäjä. Sotimisen ja sitä seuraavan jälleenrakennuksen lasku ympäristölle on tajuton. Ekologiselta kannalta sota on pelkkää tuhoamista ja tuhlaamista. Jonkin asteinen väestömäärän vähennys ei korvaa ekologista menetystä.

       Yhteisellä planeetalla yhteistyö eikä vihollisuus ja sotiminen on paremman tulevaisuuden edellytys. Jos valtava resurssien käyttö asevarusteluun ja sotiin ei lopu, ei ole mitään toivoa pysäyttää maailman paikallisia ekokatastrofeja eikä globaalia ekologista katastrofia.

             Ekokriisi on kapitalistisen sivilisaation seuraus

      Ekokriisi on kapitalistisen sivilisaation olennaisin osa ja seuraus. Ekologinen kriisi muodostuu maailmanlaajuisesta mikro ja makro ekosysteemien rapistumisesta. Kokonaiset ekosysteemit ja elinympäristöt katoavat vauhdilla.       

       Voitontekoon, talouskasvuun ja ylikulutukseen perustuva kapitalistinen kulttuuri johtaa kaiken kattavaan luonnon ja ekosysteemien tuhoutumiseen, joka ei ole tarpeellista eikä välttämätöntä. Toisenlaisessa kulttuurissa luonto säästyisi ja elämä olisi laadultaan parempaa.  

      Tasapainottoman ihmislajin sairas sivilisaatio aiheuttaa kuudennen joukkosukupuuttoaallon.

     Lukemattomat lajit on jo ajettu sukupuuttoon ja miljoonat sen partaalle. Lajit katoavat lopullisesti ennen näkemätöntä vauhtia. 

        Pidämme ihmistä planeetan älykkäimpänä olentona. Kuitenkin teemme kaikkein typerintä asiaa, tuhoamme biosfääriämme ja elämää ylläpitävää järjestelmäämme. 

       Uskomme, että ihminen on luonnon yläpuolella oleva, kehittynyt, sivistynyt ja jumalallinen olento. Jos tämä pitäisi paikkansa niin silloin ihminen myös tuntisi rakkautta ja myötätuntoa luontoa ja sen eliöitä kohtaan eikä riistäisi ja tuhoaisi sitä.      

        Joukkoyhteiskuntien riistävä, alistava ja hyväksikäyttävä suhde luontoon todistaa ihmisen alhaisuuden, sivistymättömyyden, barbaarisuuden, itserakkauden ja raakuuden. 

        Sama brutaali hyväksikäyttö, myötätunnon ja rakkauden puute, sorto ja alistaminen ilmenevät siinä, miten kapitalistinen valtajärjestelmä kohtelee toisia kansoja, omia kansalaisia ja luontoa 

          Luonnon hävittäminen tapahtuu suureksi osaksi turhan, turhuuden takia. Vain hyvin pieni osa kaikesta ihmisen työstä ja erityisesti tavaratuotannosta on todella tarpeellista ja hyödyllistä. Jos älyä käytettäisi vähääkään, niin silloin luonnonvaroja hyödynnettäisiin viisaasti, säästeliäästi ja harkiten. Tuotanto ja investoinnit kohdistuisivat tarpeellisiin, välttämättömiin ja hyödyllisiin asioihin. Kulutusyhteiskunnassa asia on täysin päinvastoin. Tuhlausta ja haaskausta, turhien tavaroiden tuottamista ja kuluttamista ja rahtaamista ympäri maailmaa kannustetaan kaikin tavoin. Talouskasvu on asetettu koko yhteiskunnan ylimmäksi päämääräksi.

        Yhteiskunnan loisten kuten pankkioligarkian, finanssieliitin ja superrikkaiden varallisuus on viime kädessä revitty irti yhteisistä luonnonvaroistamme ja luonnosta. Miljardöörien ja osakkeenomistajien tekeminen entistä rikkaammiksi tapahtuu luonnon kustannuksella. Hyvään elämään tarpeettomien rikkauksien kasaaminen on ekologisesti mitä tuhoisin asia. Kestävässä yhteiskunnassa rikkaisiin ei olisi enää varaa.

        Talouskasvun ja bruttokansantuotteen nousun asettamien yhteiskunnan korkeimmaksi päämääräksi on barbaarista, ympäristön kannalta suorastaan rikollista. Jokainen ymmärtää, että rajallisella planeetalla ei voi olla rajatonta kasvua.

       Talouskasvun alttarille uhrattu luonto ei merkitse mitään kasvun ja kehityksen asianajajille, valtapuolueille eikä aivottomille kerskakuluttajille.   

        Globalisaatio kiihdyttää luonnon tuhoamista kaikkialla. 

       Kulutusyhteiskunnassa ihmisiltä on kadonnut luonnollinen solidaarisuus ja yhteenkuuluvuus luonnon eliöiden kanssa. Ilman katkennutta luontoyhteyttä emme voisi niin kevyesti toteuttaa monin eri tavoin jokapäiväisiä rikoksia, sortoa ja julmuuksia muita lajeja kohtaan, suorasti ja epäsuorasti, tuottajana ja kuluttajana, työssä ja vapaa ajalla: vallata niiden elintilaa ihmisen turhuuksille ja ylellisyydelle, porsastella ja kylvää jätteitä ja myrkkyjä ympäristöömme.        

        Villieläinten ja luonnon oikeudeton kohtelu, tuotantoeläinten tehdaskasvatus ja eläinkokeet suureksi osaksi turhien ja vahingollisten kosmeettisten, lääke ja ravinto tuotteiden takia kuvastavat sivilisaatiomme barbaarisuutta.

        Luonnon alistaminen ja tuhoaminen on hyökkäyssotiin, rotusortoon ja orjuuteen verrattavissa oleva rikos.  

        Tiede on suurimmaksi osaksi vääristynyt palvelemaan ihmisen luonnon hallintaa ja teknologista kehitystä. Geeniteknologia on viimeisimpiä esimerkkejä ihmisen pakkomielteisestä luonnon hallinnasta ja tieteen käytöstä luonnon alistamiseen.

       Tehomaatalous, tehometsätalous ja tehokalastus varmistavat ekosysteemien peruuttamattoman hävityksen ja vaurioitumisen.

       Yletön tuhlaileva energian käyttö sekä kaikkien mahdollisten energiamuotojen käyttöönotto varmistavat villin luonnon hävittämisen kaikkialla maailmassa. Sekä uusien energiajärjestelmien rakentaminen että niiden käyttö merkitsevät luonnon kannalta katastrofia. Katso ”Vihreän siirtymän” katastrofaaliset seuraukset luonnolle

                                 exterminismi 

     Rudolf Bahro käyttää käsitettä exterminismi kuvaamaan sivilisaation yleistä tuhoavuutta sekä sen itsetuhoisuutta. Exterminismi termi ei selitä mitään. Se vain kokoaa yhteen sivilisaation  tuhoisat piirteet ja käytännöt. Exterminismi ei viittaa vain militarismiin, asevarusteluun, atomipommeihin ja sotiin, vaan koko teollisen ja kapitalistisen sivilisaation tuhoavuuteen. Ekokriisin syvenemistä ja luonnon tuhoamisen kiihtymistä todistaessa ei voi olla eri mieltä asiasta. Asevarustelukierteen syveneminen ja sodankäynnin laajentuminen vahvistavat asian.

       Sodankäynnissä tuhoaminen on itse tarkoitus. Luonnon hävittäminen tapahtuu kun tavoitellaan muita päämääriä. Se on voitontavoittelun, talouskasvun, ylituotannon ja ylikuluttamisen sivuvaikutus.                      

       Aikakauttamme luonnehtii luonnoneliöiden joukkosukupuutto sekä villin luonnon, ekosysteemien ja elinympäristöjen hävittäminen ennen näkemättömässä mittakaavassa. Aikakauttamme luonnehtii myös ihmisten joukkotuho jatkuvien perinteisten ja ei tavanomaisten sotien muodossa.

        Valmiudessa olevat, vihollisiin suunnatut tuhannet ydinohjukset ovat selkein osoitus sivilisaatiomme itsetuhoisuudesta. Järkevät johtajat ratkaisisivat konfliktit neuvottelemalla ja sopimuksilla. Ne lopettaisivat sekä ekologisesti äärimmäisen tuhoisan asevarustelukierteen että vielä tuhoisammat sodat. Ne loisivat kestävän rauhan takaavan kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän. On huomattavaa, että ainoastaan Yhdysvallat estää sellaisen luomisen, Venäjä on aina ollut valmis siihen. Kiina on ollut aina rauhaa rakastava valtio.  

        Tuhoavia eivät ole vain siihen tarkoitetut aseet ja välineet, vaan koko kapitalistinen tuotantokoneisto on muuttunut yhä tuhoavammaksi. Talouskasvu johtaa maailman tuhoon ja kuolemaan. Tuotantovoimat ovat muuttuneet tuhoaviksi voimiksi. Ympäristö ja ihminen kärsivät vahingot. Hellittämättömästi työskentelevä, teho- ja ylituotantoon ja ylikuluttamiseen perustuva joukkosivilisaatio on valtava tuhovoima äiti Maalle.

       Teknisen kehityksen kautta ihmisen kyky aiheuttaa tuhoa on moninkertaistunut. Teknologia on muuttunut enimmäkseen tuhoavaksi. Se ei enää paranna ihmisen elämän laatua, vaan heikentää sitä. Modernista teknoyhteiskunnasta on tullut painajainen. Esimerkiksi geeniteknologiaa ja kloonausta käytetään rokotteissa ja koronatesteissä tarkoituksellisesti aseina ihmistä vastaan. Geenimuokatut tuotteet valtaavat ruokaketjun pahoin seurauksin.

       Asevarustelu ja uusien tuhovälineiden kehittely on suureksi osaksi ajanut teknologista kehitystä. Esimerkiksi internet on Yhdysvaltojen armeijan keksintö, samoin patentoitu niin sanottu uusi koronvirus sekä geenejä muokkaava koronarokote. 5G verkko on asejärjestelmä, joka toimii myös tietoliikenneverkkona. Sellainen on otettu käyttöön Suomessakin noin vain ilman lain edellyttämiä terveys- ja ympäristöselvityksiä. 

       Uusimpia ilmauksia sivilisaatiomme valtaa pitävien joukkotuhovimmasta on valheellisin perustein julistettu pandemia sulkutiloineen, joukkorokotus ja sitä seurannut rokoteholokausti. Globaalin rokotuksen on arvioitu johtavan miljardien ihmisten sairastumisiin ja ennen aikaisiin kuolemiin. Laajuudessaan se ylittää moninkertaisesti natsien kaasukammioiden uhrit. Covid-19 on etukäteen hyvin suunniteltu, CIAn johtama laajan rintaman sotaoperaatio, fasistinen hyökkäys demokraattisia valtioita ja niiden kansalaisia vastaan.    

         Maan biosfäärin tuhoaminen on ollut meneillään tuhansia vuosia, se kiihtyi teollisen vallankumouksen jälkeen ja se lähestyy nyt lopullista apokalypsiaan.  

          toivo länsimaisen sivilisaation romahduksesta

       On syntynyt kasvava tietoisuus siitä, että sivilisaatio on kriisissä. Kyseessä ei ole vain kapitalistisen tuotantomuodon kriisi, vaan koko sen ympärille rakentuneen sivilisaation kriisi.

        Länsimaisen sivilisaation rappeutuminen tapahtuu silmiemme edessä. Yhä useammat ymmärtävät, että länsimainen sivilisaatio on sairas, että se on täysin epäonnistunut. Imperiumin luoma ja ylläpitämä korruptoitunut kapitalistinen järjestelmä on mielipuolinen. Siitä on tullut yhä tuhoisampi kaikelle elolliselle. Siitä on tullut tuhoisa ihmiskunnalle.               

     Nykymenolla olemme vuorenvarmasti menossa kohti kolmatta maailmansotaa ja äärimmäistä ekologista tuhoa. 

     Erityisesti luonto ja rauhan ihmiset näkevät, että länsimainen sivilisaatio on tuhoon tuomittu ja että sen hiipuminen ja poismeno on ainoa toivo ihmiskunnalle ja luonnolle.

     Kaikki historialliset sivilisaatiot ja imperiumit ovat romahtaneet aikanaan. Voisiko nykyinen sivilisaatio olla tuhoutumaton ja ikuinen?  Sen on pakko tuhoutua, koska muuten tuhoudumme kaikki tai ainakin suuri osa maapallon elämästä tuhoutuu.

      Globaali kapitalistinen järjestelmä tuottaa aina uusia ongelmia, joita se on kykenemätön ratkaisemaan. Anarkistien mukaan sivilisaatio ei vain syy ongelmiin, vaan se on itse ongelma. 

        Ihmiskuntaa hallitsee sydämetön sivilisaatio, joka on vailla tarkoitusta ja arvoja. Sen ainoita päämääriä ovat kilpailu, talouskasvu, luonnon ja ihmisten hallinta, varallisuuden lisääminen ylikansalliselle kapitalistiselle luokalle sekä ylivallan tavoittelu.  Yhä fasistisemmaksi muuttuva globaali kapitalistinen järjestelmä ei välitä kansalaisista eikä luonnosta. 

      Lännen johtaja, roistovaltio Yhdysvallat on maailman väkivaltaisin, sotaisin ja ahnein valtio. EU ja Suomi palvelevat sitä orjamaisesti. Trumpin salamurhayritys Salaisen palvelun, turvamiesten ja poliisien silmien edessä aikaisempien vuosikymmenten lukuisien poliittisten salamurhien jatkoksi osoittaa Yhdysvaltojen täydellisen epäonnistumisen demokraattisena oikeusvaltiona. Maata hallitsevat superrikkaat liike-elämän edustajat ja sotateollisuus, eivät kansalaiset. Vaalit ja demokratia ovat pelkkä kulissi.     

        Järjestelmän asianajajat ja johtajat eivät voi tarjota meille tulevaisuutta eivätkä parempaa maailmaa. He eivät voi tarjota meille ratkaisuja: vakaata ja oikeudenmukaista maailmanjärjestystä, ekologisesti  kestävää taloutta ja kansojen välistä rauhaa.  

       Luvassa on vain lisää vallan anastamista ja varallisuuden keskittymistä,  korruptiota ja petoksia, yhteisen varallisuuden ja luonnonvarojen ryöstämistä ja yksityistämistä. Luvassa on vain lisää tuotannon tehostusta, yhteiskunnallista kurjistumista, siirtolaisia, eriarvoisuutta, köyhyyttä enemmistölle ja rikkautta harvoille. Luvassa on lisää konflikteja ja sotia. Luvassa on lisää ihmisten joukkomurhaamista ja kansanmurhia.  Luvassa on lisää sortoa ja väkivaltaa kansalaisia kohtaan. Luvassa on vain kiihtyvää ekologista tuhoa ja ekosysteemien hävittämistä. Luvassa on loputon tulva siirtolaisia ja pakolaisia, joita globalistit käytettävät aseena kansallisvaltioiden tuhoamiseen. Luvassa on lisää bioterrorismia uusien pandemioiden ja rokotteiden muodossa. Lintuinfluenssa ja apinarokko voivat olla seuraavien maailmanlaajuisten fasististen hyökkäysten verukkeena. Ilmastonmuutos terrorismi jatkuu tarkoituksenaan kaapata maailman resurssit ja päätäntävalta kansallisvaltioilta. Luvassa on vain entistä enemmän valheita, propagandaa ja sensuuria. 

     Vastakkainasettelut, vihamielisyys, militarismi, asevarustelu ja sodankäynti eivät tule näillä näkymin koskaan loppumaan.   

       Taloudellisen kasvun ja laajentumisen sekä imperialistinen valloitusten pakkomielteet ovat ajaneet lännen konfliktiin Venäjän ja Kiinan kanssa.

       Meitä odottaa fasismin ja totalitarismin syveneminen, yhteiskuntien  hajoaminen ja kaaos. Pimeä dystopia ei odota tulevaisuudessa, se on jo alkanut. Ja se pahenee.   

       Maailma on menossa kohti äärimmäistä ja sanoinkuvaamatonta ekologista tuhoa.    

        Länsimaisen sivilisaation iltarusko on toivottavasti koittanut.     

       Länsi pyrkii säilyttämään hiipumassa olevan hegemoniansa hinnalla millä hyvänsä. Se käy entistä aggressiivisemmaksi. Sotasuunnitelmat Venäjän ja  Kiinan patoamiseksi on pantu täytäntöön. Naton laajentuminen pohjolaan toteutetaan. Syyrian, Jemenin ja Gazan kansanmurhat ovat osa lännen päättymätöntä sotaa itsenäistä arabimaailmaa vastaan. Ukrainan sodan myötä kolmas maailmansota voi toden teolla alkaa milloin tahansa. Ydinohjus voidaan ampua milloin tahansa. Ukrainan Zaporozhjen ydinvoimala voi posahtaa milloin tahansa. Kiovan hallinto on tehnyt useita iskuja tähän Euroopan suurimpaan ydinvoimalaan.     

       Kriisien uhatessa ja ongelmien paisuessa liian suureksi järjestelmä tekee kaikkensa säilyäkseen. Sota luontoa ja kansalaisia vastaan kiihtyy. Kaikki keinot kansalaisten hallitsemiseksi ja alistamiseksi otetaan käyttöön: teknologiset valvontavälineet, 5G, uudet ”rokotteet” ja digitalisointi. Propaganda, informaatiosodankäynti, disinformaatio sekä oikean ja  puolueettoman tiedon sensuroiminen kansalaisten manipuloimiseksi vahvistuvat entisestään.

        Elollisen hävittäminen ja ihmisten joukkomurhaaminen eivät ole megakoneen ohjaajien päätarkoitus. Päätavoitteet ovat ylivalta, kilpailijoiden lyöminen ja varallisuuden kasvattaminen. Rikokset ihmiskuntaa ja luontoa vastaan ovat seurausta siitä että tavoitellaan ihmisten ja luonnonvarojen äärimmäistä hallintaa. 

        Länsimainen sivilisaatio on niin ylimielinen, niin omahyväinen, että sen on mahdotonta oppia mitään, muuttaa suuntaa. Onko ainoa toivomme siinä, että sivilisaatio tuhoaa itsensä, että se menee liian pitkälle ja tuhoutuu omaan hulluuteensa?

        Nykyisen järjestelmän vallitessa meillä ei ole mitään toivoa paremmasta, siitä että järki, oikeus, totuus ja kohtuus voittaisivat, että suunta muuttuisi.

      Historia osoittaa, että myönteistä kehitystä voi tapahtua luultavasti vain syvien kriisien kautta. Perusteelliset ja merkittävät muutokset ja uudistukset maailmassa ovat tapahtuneet maailmansotien ja suurten vallankumousten seurauksena. Suunta voi merkittävästi muuttua todennäköisesti vain äärimmäisen tuhon, hävityksen ja kaaoksen jälkeen. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan jälkeen perustettiin Kansainliitto ja Yhdistyneet kansakunnat maailmanrauhan takaamiseksi. Seuraavina vuosikymmeninä tapahtui paljon myönteistä kehitystä. Nykyään YK alajärjestöineen on enää lähinnä vain Yhdysvaltojen ajaman globalisaation korruptoitunut välikappale.

       Kuinka paljon sotia, ekologista tuhoa, yhteiskuntien rapautumista, kurjuutta, valtion harjoittamaa sortoa, väkivaltaa ja terrorismia tarvitaan ennen kuin kansalaiset irtautuvat järjestelmästä ja alkavat vaatimaan ja tekemään muutosta?       

        Kuinka köyhäksi, kuolleeksi, autioksi ja saastuneeksi ympäristömme pitää muuttua, kuinka monia ekosysteemejä pitää hävittää, kuinka monta miljoonaa eliölajia pitää ajaa sukupuuttoon ennen kuin kansalaiset lakkaavat palvelemasta järjestelmää, tukemasta globaaleja yhtiöitä ja alkavat itse rakentaa toisenlaista, ihmisen ja luonnon arvoista elämänmuotoa?     

  Kuinka monta tuhoisaa sotaa pitää vielä käydä, kuinka monta ydinpommia vielä pitää pudottaa ennen kuin rauhantahto voittaa sotimisen ja aseistariisunta militarismin?      

                            ekologinen anarkismi

     Onko olemassa, edes teoriassa, mitään ratkaisua kaikkeen aikaisemmin luonnehdittuun kamaluuteen? Miten taistella kaikenkattavaa, tuhoisaa järjestelmää vastaan? Yksi ratkaisu voisi olla erimuotoinen anarkismi.

       Anarkismia luonnehtii kaipuu vapauteen ja epäautoritäärisyys.Anarkismi on pyrkimystä irtautua kaikista hallinnan, pakon ja vallan muodoista.   Myöskään toisten hallitsemista, määräilemistä ja manipuloimista ei hyväksytä.  Anarkistisissa yhteisöissä ei ole varsinaisia johtajia eikä hierarkioita.

        Anarkistien pyrkimyksenä on päästä eroon kaikista yksilön vapautta ja itsemääräämistä tukahduttavista instituutioista ja käytännöistä kuten valtio, uskonto, oikeuslaitos, työnjako ja patriarkaatti. He torjuvat myös kaikki ideologiset konstruktiot kuten filosofian, uskonnon ja taloustieteen, joiden tehtävä on oikeuttaa ja perustella luonnon hallinta ja riisto ja sodat toisia kansakuntia vastaan. Nykyajan anarkistit hylkäävät vallitsevan edistys ja kehitys uskon perusteettomana harhakuvitelmana.

     Useimmat anarkistit vastustavat teollista yhteiskuntaa, teknokulttuuria ja teknologian ylivaltaa. Monet anarkistit katsovat että teollistumisen, työnjaon, kaupungistumisen ja joukkoyhteiskuntien syntymisen myötä ihmiskunta on kulkenut väärään suuntaan. Kapitalismi ja markkinatalous lakkasivat varsin pian olemasta edistysaskelia ihmiskunnalle. Teknologian huima kehitys on johtanut teknologian ylivaltaan.

       John Zerzanin ja anarkoprimitivistien mukaan sivilisaatio ei ole vain sairas, vaan se on itse sairaus. Hallintaan, pakkovaltaan ja väkivaltaan perustuva sivilisaatio on suuri erehdys. Ongelman ydin on järjestelmän valta yksilöiden ylitse. Ratkaisu on anarkismi, yksilön vapaus totalitaarisesta järjestelmästä. Emme voi uudistaa sivilisaatiota. Se on läpimätä. Meidän pitää vapautua sivilisaatiosta kokonaisuudessaan. Meidän täytyy hylätä koko järjestelmä, kapitalistinen sivilisaatio, kulutuskulttuuri ja joukkoyhteiskunta.  

        Anarkistit eivät juuri usko, että on mahdollista rakentaa parempaa, oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää järjestelmää, parempia organisaatioita ja demokraattisempia ja toimivampia yhteiskuntia. Luokkavalta ja korruptio, sorto ja väkivalta säilyisivät aina. Tällä hetkellä erityisesti kehitys on menossa kohti syvenevää totalitarismia ja fasismia, joka on aina ollut kapitalismin uskollinen apulainen.   

        Onneksi voimme jo nyt vapautua tuhoisasta järjestelmästä. Voimme kieltäytyä osallistumasta valtiovallan ylläpitämiin elämää tuhoaviin käytäntöihin kuten tehotuotanto ja ylikulutus sekä sotalaitos. Voimme irtautua erikoistumisen pakkopaidasta, työnjaosta ja uraputkesta ja alkaa elää ja harrastaa monipuolisesti ja täysipainoisesti ja kehittää ja käyttää laajasti kykyjämme.

       Voimme haistattaa paskat valtiovallan syvenevälle propagandalle ja aivopesulle. Viime mainitusta on hyvä esimerkki televisiossa esitetty propagandaisku ”Me olemme kansa, joka luottaa”, jonka mukaan meillä on maailman luotettavimmat uutiset, mikä on törkeä vale. Valtiovalta toivoo meidän olevan luottavaisia, mutta vain typeryksen ovat. 

         Voimme hypätä pois oravanpyörästä. Voimmelopettaa työnteon teho- ja tuhoyhteiskunnassa. Järjestelmä ei voi toimia ilman meitä. Voimme lakata tuottamasta ja kuluttamasta yli kohtuuden ja todellisten tarpeiden ja tuomasta siten voittoa kapitalisteille.

          Erityisesti ekologinen anarkismi, ekoanarkismi, on hyvä tienviitta.  Voimme siirtyä kohtuulliseen kulutukseen ja pyrkiä omavaraisuuteen.  Voimme alkaa rakentaa uutta, kestävää ekologista elämänmuotoa. Kestävässä, ekologisessa sivilisaatiossa luonnon tasapaino ja hyvinvointi asetetaan ennen taloutta ja kaikkea muutakin. Siinä ihminen ei ole luonnon yläpuolella oleva öykkäri, vaan kunnioittaa sitä ja pyrkii elämään sen kanssa sopusoinnussa ja oppimaan luonnosta.    

         Voimme valita vapauden. Voimme alkaa elää sopusoinnussa sisäisen ja ulkoisen luonnon kanssa. Voimme löytää aidon villin ihmisyytemme sovinnaisuuden ja pakkovallan takaa. Voimme vapautua sisäistetyistä yhteiskunnallisista valtarakenteista ja arvoista. Voimme alkaa elää halujemme ja arvojemme mukaisesti. Voimme avautua villeydelle, luovalle kaaokselle ja anarkialle.  

          Lähteitä

Bahro, Rudolf  Building the green movement  1986

Tubbesing, R. L. Against Sivilization: readings and reflections 2005

Zerzan, John   Against zivilization        

 Zerzan, John       Running on emptiness The pathology of civilization 2002  

Zerzan, John       Twilight of the machines 2008 

Zerzan, John       Future primitive revisited

Zerzan, John       Why hope the stand against civilization 2015 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *