Vielä hävittäjähankinnasta

Kalliit hyökkäysaseet  eivät ole Suomen etu.  Ne vaarantavat turvallisuutta ja johtavat velkaantumiseen ja leikkauspolitiikkaan

     Koska hävittäjähankkeella on niin laajat vaikutukset moneen suuntaan, minunkin täytyy aihetta vähän kommentoida, vaikka monet muut siihen kriittisesti suhtautuvat ovat ansiokkaasti niin jo tehneetkin.

        Entiset F1 Hornetit  on tarkoitus korvata uusilla hävittäjillä täysimääräisesti. Suunnitelmissa on peräti 64 hävittäjää. Kohtuutonta ja järjetöntä. Kyseessä on Suomen historian kallein asehankinta. Ostohinta on 10 miljardia euroa. Sen lisäksi tulevat ylläpito- ja elinkaarikustannukset, jolloin hinta kohoaa yli 30 miljardiin euroon.

      Monet asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet monitoimihävittäjien merkityksen maanpuolustuksessa. Ne on suunniteltu hyökkäyksiin maakohteita vastaan. Entiset Hornetit muutettiinkin jo hyökkäysaseiksi varustamalla ne ilmasta maahan –ohjuksilla (JASSM).

      Entinen ilmatorjunnan tarkastaja, eversti evp. Ahti Lappi katsoo, että ilmapuolustuksen perustan muodostaa maavoimien ilmatorjunta. Se voi koostua moderneista liikuteltavista ilmatorjuntajärjestelmistä, ohjuksista, tykistöohjuksista, raketeista ja risteilyohjuksista. Monitoimihävittäjät eivät ole tärkeitä puolustuksen kannalta, ne eivät kykene ohjusten tai rakettien torjuntaan. On huomattavaa, että ohjusjärjestelmän hankinta- ja ylläpitokustannukset ovat oleellisesti pienemmät kuin hävittäjäkoneiden, vain pari miljardia.

      Emeritusprofessori Jouni Suistolan mukaan hävittäjiä tarvitaan vain pieni määrä rauhanajan ilmavalvontaan, tunnistustehtäviin ja ilmatilaamme rikkovien lentokoneiden häätämiseen. Muutoin niille suunnitellut tehtävät voidaan toteuttaa tykistöohjuksilla, raketeilla, risteilyohjuksilla ja lennokeilla.

     Tulevaisuudessa lennokeilla tulee olemaan yhä suurempi merkitys sodankäynnissä ja puolustuksessa. Siihen nähden ja nopeasti kehittyvän teknologian rinnalla hävittäjät ovat jo valmiiksi vanhanaikaisia.

       Valtavan rahamäärän käyttäminen turhiin hyökkäysaseisiin on uskomattoman typerää ja vastuutonta. Tuollainen rahamäärä tarvittaisiin muuhun tärkeämpään. 

     Hävittäjiin panostaminen tarkoittaa, että todellinen puolustuskykymme kärsii. Ajatelkaapa mitä kaikkia etuja siitä olisi, mikäli todella keskittyisimme vain puolustukseen emmekä lähtisi mukaan Yhdysvaltojen, Naton ja EUn sotahulluuteen. 

         Pentti Sainion mukaan nykyisten Hornetien elinkaarta voitaisiin jatkaa noin kymmenellä vuodella. Myös ilmailuteollisuuden asiantuntija Pentti Korhonen on arvioinut, että Hornetien käyttöä voisi jatkaa yli viisi vuotta. Teemu Matinpuro on kiinnittänyt huomiota siihen, että Kanada aikoo lentää vuoteen 2032 asti Horneteilla, jotka ovat Suomen koneita vanhempia, mistä voisimme ottaa esimerkkiä.

        Miljardien hävittäjähankinta on täysin ristiriidassa hallituksen monien muiden tavoitteiden kanssa, erityisesti ympäristön suojelun ja ilmaston muutoksen ehkäisyn kanssa. 

      Hankintaa varten otetaan tietenkin velkaa. Koronakriisin takia velka on jo ennestään paisunut. Se on tie velkaorjuuteen. Kansainvälisten parasiittipankkien koronkiskurit voittavat ja vievät lopulta itsemääräämisemme. Hävittäjähanke on kansantalouden kannalta katastrofi. Se merkitsee vyönkiristystä, leikkauksia ja verojen korotuksia meille kaikille ja tuleville sukupolville. Toivo paremmasta viedään. Se tulee johtamaan julkisten palvelujen leikkaamiseen ja yksityistämiseen ja lopulta koko hyvinvointivaltion lakkauttamiseen. 

      Aseiden valmistus, asevarustelu, armeijat, sotaharjoitukset ja sodat aiheuttavat valtavan ekologisen kuormituksen ympäristölle. Esimerkkinä mainittakoon että USAn armeija on maailman suurin saastuttaja.

        Tuki aseteollisuudelle ja panostus asevarusteluun ja militarismiin on  sulaa hulluutta kun olemme koko planeetan tulevaisuutta uhkaavan ekologisen katastrofin partaalla.   

      Lännen sotatalous ja asevarustelu, sen imperialismi ja valloitussodat   ovat suurin uhka ihmiskunnalle ja ympäristölle.

       Entisten ja mahdollisten uusien Hornetien myötä tuemme Yhdysvaltojen sotateollista ryhmittymää ja maan barbaarista maailmanvaltaa. Hävittäjähankinnan myötä olemme tukemassa vastakkainasettelua ja sotapolitiikkaa itäisiä suurvaltoja ja muita lännen vihollisikseen leimaamia maita vastaan. Ne eivät vastaa Suomen perinteisiä arvoja eivätkä kuvaa siitä liittoutumattomana, rauhaa rakastavana maana ja rauhanvälittäjänä.

        Aikaisemman Hornet hankinnan ja Naton isäntämaa sopimuksen myötä Suomi on tiiviissä liittosuhteessa Yhdysvaltojen ja Naton kanssa.

        Jos pitäytyisimme liittoutumattomuudessa ja puolueettomuudessa, silloin uusia kalliita aseita ei tarvittaisi. Valtava rahamäärä olisi silloin käytettävissä olennaisiin asioihin (kuten luonnonsuojeluun ja peruspalveluihin).  

         Turvallisuutta lisäävät hyvät naapurisuhteet ja diplomatia, eivät hyökkäysaseet. 

        Joulukuussa 2020 eduskunta valtuutti hankkeen, vaikka lopullinen hankintapäätös tehdäänkin vasta tämän vuoden lopulla. Vihreät, Vasemmistoliitto ja SDP puolsivat sitä lähes yksimielisesti. Se että Vihreätkin kannattivat sitä, osoittaa mitkä sen arvot todellisuudessa ovat. Missä on vasemmistoksi itseään kutsuvien solidaarisuus muita kansoja kohtaan? Minne unohtuivat sen lupaukset kunnollisista peruspalveluista kaikille? Eduskunnassa ei näytä olevan todellista vasemmistoa eikä todellisia vihreitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *